Romanian History and Culture

A Library of Knowledge from the Web. An Educational Website.

Tradiţionala bătaie de Anul Nou de la Ruginoasa, obicei stravechi. Si asta este Romania.

 

  In urma confruntării cetelor rivale de mascaţi din comuna ieşeană Ruginoasa, la care au asistat peste o mie de săteni, patru persoane au fost rănite, sâmbătă dimineaţă.

Cele două tabere de la Ruginoasa, "Delenii" şi "Vălenii", formate fiecare din câteva zeci de persoane şi având măşti şi căşti speciale, s-au confruntat, sâmbătă dimineaţă, lovindu-se cu bâtele, după care s-au dispersat pe drumuri laterale, unde şi-au dat măştile jos, cu intenţia de a se lua la bătaie.

Jandarmii au intervenit formând un cordon între cele două grupări, pe care le-au despărţit treptat. La confruntare au asistat peste o mie de săteni, care s-au retras la casele lor după ce manifestaţia a fost dispersată.

Pregătirile celor câtorva zeci de tineri din localitatea Ruginoasa care au participat la confruntare, aparţinând grupurilor "Văleni" şi "Deleni", au început încă de la ora 6.00, aceştia adunându-se în puncte diferite ale comunei. Tinerii şi-au pus căşti metalice şi piei de oaie pe cap, pentru atenuarea loviturilor, apoi au pornit spre centrul comunei, unde în fiecare an, în ultima zi a anului, are loc tradiţionala confruntare cu bâtele.

Bătaia care se desfăşoară în fiecare an în 31 decembrie la Ruginoasa, între "Deleni" şi "Văleni", are ca scop stabilirea ierarhiei în comună pentru anul următor între tinerii din localitate. Potrivit tradiţiei, câştigătorii bătăliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar şi de a solicita întâlniri cu fetele nemăritate.

 

http://www.mediafax.ro/social/patru-raniti-in-traditionala-bataie-de-anul-nou-de-la-ruginoasa-unul-dintre-ei-este-in-stare-grava-9115006/ 

 

 

 

 

Welcome

Recent Videos

Recent Blog Entries

Newest Members